Na vesnici, v její kráse opatřete sobě prase. Krmte šlichtou, bramborami, a jinými dobrotami, servírujte mu, co máte,
i to, co vy nepapáte, protože vám prase zbaští i to, co vy s velkou záští na talíři necháváte.
Baští páté přes deváté a pak v nedlouhém jen čase ze selátka máte prase. Prase velké jako hrom čeká pak životní zlom
– zabijačka se mu říká. a byť prase chrochtá, kvíká, stačí šupa do palice a už máte jitrnice, jelita, prejt, špek a tak.
Upřete však teď svůj zrak na maso, jež je tu k mání. Radostné to podívání. Nakrájejte, šup do mouky,
v níž nemáte míti brouky, pak do vejce šlehaného, do rohlíku strouhaného a na olej na pánvičku. Za chvíli již, za chviličku…
Řízek na světě je hned. A s řízkem je hezčí svět........dobrou chuť