Katra

Fotogalerie: SM

Therion je Švédská… Therion je Švédská symphonic metalová kapela, která údajně položila základy symphonic metalu, když v roce 1996 se odklonila od předchozí tvorby death metalu a vydala album , kde se vyskytují např.klávesy a sborový zpěv a menší orchestr. Postupem času kapela vydávala jedno album za druhým a úspěšnost šla nahoru. Roku 2004 vyšlo dvojalbum, kde některé části se nahrávali s orchestrem z Prahy. V posledních letech ale sláva kapely šla dolů a budoucnost je nejistá. Každopádně v hudbě nechybí sbory,orc
Rhapsody of Fire… Rhapsody of Fire je Italská symphonic power metalová kapela, která působí od roku 1997. Námětem textů je nekonečná bitva mezi dobrem a zlem,historie,mýty a legendy. Hlavní roli zde hraje hlas zpěváka, o zbytek v hudbě se postará orchestr,sbory a nástroje.První album s větším orchestrem vyšlo r.2004 a 2006. Ale jako každá kapela i tahle přichází postupem let o slávu.
Kamelot je… Kamelot je Americká symphonic/power metalová kapela, která působí od roku 1996. V čele hudby je hlas zpěváka, kterého kapela v roce 2011 vyměnila. Vyšlo zhruba 8 alb této kapely a v současnosti vychází deváté. Je to snad jediná známá kapela v žánru pocházející z USA.
Dark Moor je… Dark Moor je Španělská symphonic power metalová kapela, která začala vydávat alba kolem roku 2000. Vyšlo celkem 9 alb. Zpívá zde zpěvák s velice podmanivým hlasem a hudbu doplňují občasné sbory. Námětem textů je taktéž mytologie a fantasy. Sem tam se vyskytují progressivní prvky. nejnovější album má tématiky Ufo.
Serenity je… Serenity je Rakouská symphonic/progressive metalová kapela založená roku 2007. Hlavním hlasem je zpěvák v kapele. Vyšly 4 alba (2007,2008,2011 a 2013). Na albu z r.2011 dokonce hostují dvě symphonic metalové zpěvačky z kapel Sirenia a Delain. Nejnovější album (2013) obsahuje hlas zpěvačky Clementine, která se r.2014 dostala do kapely Visions of Atlantis.
Avantasia je… Avantasia je Německá power/progressive metalová kapela s lehkými elementy symphonic metalu. Jedná se o takový projekt. Od roku 2001 do 2015 vyšlo 6 alb. Kapela je známá hlavně díky hlavnímu zpěvákovi a hostujícím hudebníkům.
Haggard je Německá… Haggard je Německá symphonic metalová kapela s vlivy doom a gothic metalu, ale styl hudby je velice těžce zařaditelný. Od roku 1997 vyšli 4 alba z nichž poslední r.2008. Kapela má mnoho členů a v současnosti připravuje 5 album.
Fairyland je… Fairyland je Francouzská symphonic/power metalová kapela a debut vyšel r. 2003. Hudba se velice podobá kapele Rhapsody of Fire a poslední album vyšlo r.2009, takže se kapela neprosadila. Na posledním albu hostoval zpěvák z kapely Serenity.