Birunka

Fotogalerie: Itálie 10/2012

pohádkový hrad v… pohádkový hrad v rakouských Alpách - Hochosterwitz ležící na dolomitové skále poblíž obce Sankt Georgen am Längsee,vých.od města Sankt Veit an der Glan ve spolk.zemi Korutany.Součástí jeho opevnění je dlouhá přístupová cesta se 14 velkými branami.
cestou domů nás… cestou domů nás provázela mlha a štíty Dolomit se proplétala jako had mezi vrcholky hor
Dolomit chemicky… Dolomit chemicky sestává z uhličitanu vápenatého a hořčíku.Skály jsou zde složeny z dolomitu obsahujícího 50 - 90% karbonátů.Ten nahradil samotný uhličitan vápenatý procesem výměny nazvané diageneze.To také způsobuje rozličné tvary dolomitských vrcholů
Na změně a vzhledu… Na změně a vzhledu Dolomit měla svůj vliv také doba ledová,která zde během čvrtohor působila celkem čtyřikrát.Ledovce formovaly hluboká údolí a zároveň narušily již tak dost křehké skalní masivy.
Dolomity jsou prý… Dolomity jsou prý nejkrásnější bílé hory...a když jsou pokryty sněhem nedá se jinak jak souhlasit
Zdejší… Zdejší charakteristické klima působí příznivě na nemocné trpící dýchacími chorobami.
v Dolomitech nás… v Dolomitech nás zastihla zima...napadal sníh a byly pouhé 3 stupně
Lago di Misurina… Lago di Misurina je jezero na severu Itálie.Nachází se v nadmořské výšce 1 754 m.Jeho obvod měří 2,6 km a dosahuje hloubky 5 metrů.
Cortina d&#39… Cortina d'Ampezzo je město v provincii Belluno v severoitalském Benátsku.Nachází se v Dolomitech,je střed.zimních sportů známé lyžařskými závody.V roce 1956 se zde konaly zimní olympijské hry,v roce 1963 pak mistrovství světa v krasobruslení.
Město Cortina… Město Cortina d´Ammpezzo leží takřka uprostřed Dolomit a takovýto nádherný znak má
zdravím všechny… zdravím všechny hodné lidičky
pokojíček v hotelu… pokojíček v hotelu :-)))
vstupní hala do… vstupní hala do hotelu "Happy Days",vidět je recepce...byl nádhernej-pohádkové ubytování :-))
atrium atrium
veřejná kašna... veřejná kašna...
posaďte se,prosím … posaďte se,prosím :-))
obchod...v těchto… obchod...v těchto nádobách uchovávali věci,které vydržely bud teplé nebo studené...novodobý chladicí či tepelný box
mramorová vana v… mramorová vana v dámských lázních
mozaika na podlaze… mozaika na podlaze v dámských lázních - Bůh Triton a delfíni
za mnou je muzeum… za mnou je  muzeum obětí sopky a lodí,které se zde nalezly,ale bylo bohužel zavřeno...
dnes je tu tráva a… dnes je tu tráva a kdysi tu bylo moře a začínaly hradby města,které se nám schovalo pod asi 15ti metrový nános sopečného popela
Herculaneum je… Herculaneum je dalším městem, které potkal stejný osud jako Pompeje a v roce 79 našeho letopočtu bylo zakonzervováno.Pod nánosem popela zůstalo až do 18. století.Tenkrát zde žilo 8000 obyvatel.Budovy jsou zde lépe zachovány než v Pompejích.
takto už tenkráte… takto už tenkráte značili řemeslníci a obchodníci svoje živnosti
odpočinek u… odpočinek u veřejné kašny v Pompejích
Díky této smutné… Díky této smutné historické události,při které zemřelo asi 25000 obyvatel Pompejí budou navždy zapsány do všech učebnic dějepisu.
Díky tomu,že popel… Díky tomu,že popel sopky zakonzervoval tehdejší chod města,umožnil nám poznat toto antické město a život v něm. Pompeje byly zapsány na seznam UNESCO.
 
Pompeje byly v… Pompeje byly v minulosti zapomenuty a až v roce 1748 se začaly odkrývat jeho první části.
Pompeje byly malé… Pompeje byly malé město nedaleko Neapole, které zničil výbuch sopky Vesuv v roce 79.
 
trochu nám sopka… trochu nám sopka čmoudila
na vrcholu Vesuvu.… na vrcholu Vesuvu...za mnou je Neapol
pohled z vrcholu… pohled z vrcholu Vesuvu na Neapolský záliv a Tyrhénské moře
Vesuv je druhou… Vesuv je druhou největší činnou sopkou v Evropě.Leží asi 20 km od města Neapol.Dosahuje výšky 1281 m.Nejznámější erupce sopky je z roku 79,kdy sopka zasypala popelem 3 města v jejím okolí Pompeje,Herculaneum a Stabie.
pohled do kráteru… pohled do kráteru Vesuvu
Památník Viktora… Památník Viktora Emanuela II. je novoklasická stavba z bílého brescijského vápence,která svou délkou 135 m,šířkou 130 m a výškou 70 m patří k největším památníkům v Itálii.
Vlčice s Romulem a… Vlčice s Romulem a Remem na Palatinu.Romulus a Remus byla podle pověsti dvojčata,která založila Řím.Bratři byli dětmi boha války Marta a pozemské ženy Rhei Silvie.Po narození byli vhozeni do řeky Tibery,odkud je před smrtí zachránila vlčice.
Bazilika San… Bazilika San Giovanni in Laterano celým název Bazilika Nejsvětějš.Spasitele a sv.Jana Křtitele a Jana Evangelisty.Je první křesťanskou bazilikou v Římě a její historie sahá až do roku 314,kdy ji nechal postavit císař Konstantin.A já si tu zapálila svíci:)
 
Koloseum své jméno… Koloseum své jméno získalo podle císaře Nerona.Na počest otevření se zde konaly stodenní zápasy-štvanice na zvěř.Bylo použito okolo 1000 gladiátorů a 5000 zvířat.V Colosseu jsou částečně dochována všechna čtyři patra s dorskými, jonskými a korintskými slo
Konstantinův… Konstantinův oblouk - se nachází nedaleko od Kolosea.Tento oblouk pochází z roku 315 a byl postaven k oslavě vítězství Konstantina. Je to jeden z posledních památníků z tohoto období.
Vestin chrám je… Vestin chrám je centrální svatyní římského Fora Romana zasvěcenou Vestě-bohyni rodinného krbu a domovů,ochránkyni Říma i celého impéria.Chrám byl postaven s kruhovým půdorysem o průměru 14 - 15 metrů obklopen dvaceti korintskými sloupy.
Saturnův chrám je… Saturnův chrám je patrně nejstarší římský chrám,jehož kořeny sahají až do samotných prvopočátků římské republiky.Svatyně,která je zasvěcena bohu zemědělství a žní Saturnovi se nachází na západním konci Fora Romana na úpatí Capitolia vedle Vespasianova chr
Španělské schody… Španělské schody od Francesca de Sanctis.Nad schody stojí francouzský kostel Trinità dei Monti z počátku 16. století
Pizza di Spagna… Pizza di Spagna,pod Španělskými schody,se nachází Fontána della Barcaccia,která byla postavena v roce 1629 v barokním stylu.Autorem je Pietro Bernini a představuje loď,do níž zatéká. Fontána byla vystavěna na popud papeže Urbana VIII.
odpočinek u… odpočinek u nádherné fontány:-))Fontána di Trevi - nejznámější Římská fontána.Tato barokní fontána je zároveň největší fontánou v Římě.Je 25 m vysoká a téměř 20 m široká.Fontána zobrazuje sochu boha Poseidona,který je tažen koňským spřežením.
Fontana di Trevi… Fontana di Trevi.Hlavním stavitelem byl Niccola Salvi,ale svůj podíl tu zanechal také opět Bernini.Kdysi tady vedl akvadukt, který zásoboval celý Řím.Stavba započala r.1732 a byla dokončena po jeho smrti 1762.
Pantheon.Tuto… Pantheon.Tuto nejvýznamnější antickou památku nechal postavit Marcus Vipsanius Agrippa v roce 27 př.n.l.jako chrám bohů antického Říma.Dnešní podoba Pantheonu pochází z doby vlády císaře Hadriána,kdy byl v roce 125 po požáru přestavěn.
dárečky nakoupeny… dárečky nakoupeny a trocha odpočinku u nádherné fontány je zapotřebí:-)))
V severní části… V severní části Piazza Navona se nachází menší fontána – Neptunova kašna (Fontana del Nettuno), jejíž autorem je sochař Giacomo della Porta
Uprostřed náměstí… Uprostřed náměstí Piazza Navona se nachází Fontána čtyř řek(Fontana dei Quattro Fiumi).Byla postavena v roce 1651 Berninim pro papeže Innocenta X.Fontána symbolizuje mocná božstva čtyř kontinentů Nil(Afrika),Dunaj(Evropa),Gangu(Asie) a Rio de la Plata(Ame
Na jižním konci… Na jižním konci náměstí Piazza Navona nalezneme Maurovu fontánu(Fontana del Moro),která vznikla v roce 1575 na podnět papeže Řehoře VIII.,který její stavbou pověřil italského architekta Giacoma della Portu. Fontána byla vytesána s růžového mramoru
Řím neboli věčné… Řím neboli věčné město. Je jedním z nejstaršcích měst Evropy."Roma" přečteno pozpátku "amor" – bůh lásky.
 
Náměstí Piazza di… Náměstí Piazza di San Giovanni in Laterano je jedním z nejdůležitějších náměstí v Římě.Bylo navrženo architektem D.Fontanou v 16.st.Ve středu náměstí se nachází egyptský obelisk (nejstarší obelisk v Římě)Měří 32,18 metrů(s podstavem a křížem na vrcholu 45
 
 
 
Andělský hrad… Andělský hrad nechal po vzoru etruských náhrobků postavit v letech 76 – 138 římský císař Hadrián jako své mausoleum.Dokončení stavby se však nedožil a je pochován v Pozzuoli blízko Neapole.Stavbu dokončil rok po jeho smrti Antonius Pius.
V 1. století… V 1. století našeho letopočtu se zde nacházel Nerův cirkus, kde byl podle legendy umučen apoštol Petr a pohanské pohřebiště.Jeho prostý hrob začaly navštěvovat poutníci,proto se císař Konstantin rozhodl v roce 324 postavit nad hrobem baziliku.
Vlastní území… Vlastní území Vatikánu zahrnuje baziliku sv.Petra a Svatopetrské náměstí s Apoštolským palácem,přiléhajícími budovami a Vatikánskými zahradami.Dále k Vatikánu náleží ještě exteritoriální území se zvláštním statutem,mezi něž patří papežské baziliky
originál vstupní… originál vstupní dveře do Baziliky sv.Petra.Na stavbě baziliky se podíleli: Bramante, Peruzzi, Baldassare, Giuliano de Sangallo, Antonio de Sangallo mladší, Carlo Moderno, Giacomo della Porta, Rafaelo, Michelangeo, Domenico Fontana i Bernini.
krása krása
při východu ze… při východu ze Sixtínské kaple. Na vlastním vatikánském území vznikl již v roce 326 křesťanský chrám, a to na předpokládaném místě hrobu svatého Petra. V 6. století byl zbudován vatikánský palác, který je od roku 1378 stálým sídlem papeže.
původní okenice původní okenice
není to nádhera..… není to nádhera...další úžasná stropní malba
původní dveře a… původní dveře a muzeum bohyní
pánský egyptský… pánský egyptský sarkofág
byla k vidění i… byla k vidění i stráž z Egypta Egyptské muzeum bylo založeno v roce 1839 papežem Řehořem XVI.V muzeum můžete obdivovat sarkofágy z 3. a 2.st př.n.l., sochy z vily císaře Hadriány, mumie a papyry.V několika sálech Egyptského muzea jsou egyptské artefakty
vidíte tu velikost… vidíte tu velikost sochy??a to paní stojí kus dál od ní...
Vatikánské stropy… Vatikánské stropy mi ohromily...až mi z toho bolelo za krkem
boj dobra a zla...… boj dobra a zla....jako v současnosti..
nádhera..nemyslíte… nádhera..nemyslíte?:-))to v pozadí je vana..
pod touto branou… pod touto branou by lháři neprošli...
zeměkoule na… zeměkoule na Nádvoří Zelené šišky ve Vatikánu
hlavní Vatikánská… hlavní Vatikánská brána-Vatikán je stát církevní nebo duchovně monarchistický,kterému vládne římský biskup - papež.Byl založen roku 1929 na základě Lateránských smluv,podepsané kardinálem Pietro Gasparrim, jménem Svatého stolce a předsedy vlády Mussolinim
plavba lodí...já… plavba lodí...já raději sedím a fotím..to houpání mi nedělá dobře:-))
Santa Maria della… Santa Maria della Salute - tento renesanční kostel v Benátkách je jedním z hlavních symbolů města. Kostel se nachází na pobřeží Velkého kanálu a je to jedna z prvních budov od jižního ústí kanálu do moře.Stavba byla postavena v roce 1631
západ sluníčka..… západ sluníčka...nádhera
míjeli jsme se ze… míjeli jsme se ze zaoceánskou lodí...dělala děsný vlny...:-)))
přístav,z kterého… přístav,z kterého jsem vyjížděli směr Benátky
první zastávka v… první zastávka v Rakousku-pohled na Alpy